Lydarkiv, Musikkarkiv

Jahn Teigens privatarkiv til Nasjonalbiblioteket

Foto: Kåre Eide (1979, Eier Nasjonalbiblioteket

Arkivet etter Jahn Teigen (27.9.1949 – 24.2.2020) er innlemmet i Nasjonalbibliotekets samlinger. Dermed blir et omfattende arkiv-, dokumentasjons- og audiovisuelt materiale etter Norges aller største popartist sikret for fremtiden. Dialogen med familien ble innledet kort tid etter Teigens bortgang, og materialet ble overført til Nasjonalbiblioteket sommeren samme år.

Arkivet, som nå er under ordning og katalogisering som Mus.arkiv 183, omfatter publisert og upublisert materiale fra hele Teigens liv og karriere; fra barne- og ungdomsårene i Tønsberg, via et liv preget av både opp- og nedturer – konstant i medias søkelys, til en roligere og mer tilbaketrukket tilværelse i Skåne.

Tekstskisser til sanger, demoinnspillinger, dokumentasjon av studioarbeid, filmmanuskripter, unike fotografier, plakater, klippbøker, fanpost og annen korrespondanse, men også personlige dagboknotater og tanker om hva det vil si å være menneske er bare noe av det som til nå har dukket opp i materialet.

Også etter flyttingen til Sverige i 2006 vitner arkivet om et aktivt, skapende kunstnerliv, og Teigen hadde mange store og små prosjekter han dessverre ikke rakk å fullføre.

Materialet vil på sikt gjøres tilgjengelig for forskning og dokumentasjon, i tråd med gjeldende lover om opphavsrett og personvern.

Tor Aarnes Sæther, Nasjonalbiblioteket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *